Wednesday, July 11, 2012

Τι είναι τελικά αυτή η κυτταρίτιδα?

Ορισμός κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα είναι μια ενδογενής αλλαγή στη συνοχή του δέρματος που εμφανίζεται στις γυναίκες από την εφηβεία και μετά. Εμφανίζεται συνήθως σαν παραμόρφωση του δέρματος εξωτερικά και εσωτερικά. Αποτελεί μία μορφή συσσωρευμένου λίπους κάτω από τον υποδόριο ιστό του δέρματος μας που δεν μπορεί να μεταβολιστεί εύκολα από τον οργανισμό μας. Δεν επηρεάζεται από το σωματικό βάρος, για αυτό το λόγο παρατηρείται στην πλειοψηφία των γυναικών ανεξαρτήτως αν έχουν παραπάνω κιλά. Εμφανίζεται κυρίως στους μηρούς, στην περιοχή των γλουτών, στην κοιλιακή χώρα και λιγότερο στα χέρια των γυναικών. Ο όρος «κυτταρίτιδα» είναι κοινώς γνωστός ως «φλούδα πορτοκαλιού». Σε ποσοστό περίπου 90%, οι γυναίκες παγκοσμίως πάσχουν από αυτή την όψη της «φλούδας του πορτοκαλιού». Ειδικότερα, οι λευκές γυναίκες λόγω δέρματος είναι πιο επιρρεπείς αλλά και οι ασιατικές επιδερμίδες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.


/* e-kyttaritida 468x15 */
google_ad_slot = "2930230403";
google_ad_width = 468;
google_ad_height = 15;
//-->


src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">

Tα αίτια της κυτταρίτιδας


Τα αίτια που προκαλούν την κυτταρίτιδα είναι πολλά και ποικίλουν. Αρχικά, ως ενδογενής αλλαγή προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από κληρονομικότητα, δηλαδή μεταφέρεται μέσω του DNA από τη μητέρα στο έμβρυο και εμφανίζεται στην ηλικία περίπου των 18 ετών και μετά. Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που πάσχουν από την κυτταρίτιδα είναι από 25 ετών και πάνω, όταν δηλαδή αρχίζουν και οι ορμονικές αλλαγές στην γυναίκα λόγω εγκυμοσύνης.


Τα σημαντικότερα, όμως, αίτια έγκεινται κυρίως στην καθημερινότητα. Συγκεκριμένα, η προδιάθεση για την κυτταρίτιδα επιδεινώνεται με τη διατροφή. Η έλλειψη νερού, η διατροφή που στηρίζεται σε γρήγορα φαγητά, τα γλυκά, τα παγωτά κ,α. Το βασικότερο συστατικό που πρέπει να αποφεύγεται είναι το αλάτι που προκαλεί κατακράτηση υγρών στον οργανισμό μας και κατά συνέπεια κυτταρίτιδα. Επίσης, η κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών καθώς και ποτών αφυδατώνουν το δέρμα μας με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η όψη της «φλούδας του πορτοκαλιού».


Επιπλέον, η ορθοστασία, τα ψηλοτάκουνα παπούτσια, τα πολύ στενά ρούχα και εσώρουχα επιδεινώνουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας, κάνοντας να φαίνεται πιο έντονο.Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό αίτιο είναι ότι οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να γυμνάζονται σωστά και στοχευμένα και έτσι αυξάνεται η όψη της κυτταρίτιδας που προκαλεί σε όλες τις γυναίκες αισθήματα απέχθειας και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Οι ειδικοί μιλούν για την κυτταρίτιδα


Δυστυχώς, ακόμη οι ειδικοί (γιατροί, φυσικοθεραπευτές, αισθητικοί) δεν έχουν καταλήξει αν αποτελεί ένα ιατρικό πρόβλημα ή ένα πρόβλημα ομορφιάς. Για αυτό, η βιομηχανία της ομορφιάς προτείνει εκατοντάδες μεθόδους και λύσεις για τη μείωση της κυτταρίτιδας μέσω της συστηματικής χρήσης κρεμών, χωρίς να υπάρχουν σαφή αποτελέσματα. Από ιατρική άποψη, οι εν λόγω γιατροί και πλαστικοί χειρουργοί συνιστούν τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης ή τη μεσοθεραπεία.


Η λιποαναρρόφηση μειώνει αισθητά το συσσωρευμένο λίπος και είναι μία καλή μέθοδος για μείωση σωματικού λίπους και κυτταρίτιδας, αλλά απαιτείται συστηματική άσκηση από τις γυναίκες που υφίστανται αυτή τη διαδικασία, γιατί οι ιστοί του δέρματος χάνουν ένα μέρος της ελαστικότητας τους και έτσι το δέρμα παραμένει πολύ πιο χαλαρό. Από την άλλη μεριά, η μεσοθεραπεία είναι μία θεραπεία κατά την οποία η γυναίκα υφίσταται ενέσεις στα σημεία του υποδόριου λίπους. Οι ενέσεις αυτές περιέχουν φωσφατιδυλοχολίνη, μία χημική ουσία που μπορεί να μειώσει εν μέρει το συσσωρευμένο λίπος αλλά μπορεί να καταστρέψει ταυτοχρόνως τα κύτταρα του δέρματος μας. Οι δύο αυτές μέθοδοι μπορεί να είναι αποτελεσματικές αλλά απαιτούν χρηματικές δαπάνες και πρέπει να εμπιστευόμαστε τη γνώμη των ειδικών.

Προτεινόμενες λύσεις κατά της κυτταρίτιδας


Οι πιο αποτελεσματικές λύσεις για την αισθητή μείωση της κυτταρίτιδας είναι η σωστή διατροφή και η στοχευμένη γυμναστική, καθώς και άλλες φυσικές μέθοδοι όπως επάλειψη του δέρματος με φυτικά εκχυλίσματα βοτάνων, με καφεΐνη και άλλα που μπορείτε εύκολα να αναζητήσετε στο ebook του e-kyttaritida.gr.


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.